Niemcy-partner Polski w branży mięsa drobiowego: mięso drobiowe i drób żywy
Niemcy-partner Polski w branży mięsa drobiowego. Polska zajmuje pierwsze miejsce wśród producentów drobiu w Unii Europejskiej. Polskie zakłady przetwarzające mięso drobiowe mają status jednych z najnowocześniejszych w UE, a konkurencyjność polskiej branży w odniesieniu do innych państw Unii wciąż rośnie. Wartość eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski wynosi blisko 1,5 mld euro. Głównymi partnerami Polski w tej branży, pod kątem wartości wyeksportowanych towarów, są Niemcy, Wielka Brytania i Holandia. W 2021 roku eksport branży stanowił 1% polskiego eksportu towarów.
Polski drób jest ceniony na rynkach zagranicznych. Konsumenci wybierają go głównie ze względu na wysoką jakość. Polskie mięso drobiowe trafia głównie do krajów Unii Europejskiej, Polska jest drugim eksporterem drobiu w handlu wewnątrzunijnym. Liderem naszego drobiu pozostają Niemcy, to tam wysyłana jest największa ilość mięsa drobiowego z Polski.
Definicja branży
Do branży zaliczamy następujące kody CN: 0105, 0207.
Obejmują one drób domowy żywy oraz mięso i podroby jadalne z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, świeże, schłodzone lub zamrożone.
Wartość eksportu branży z Polski [EUR]
2018 rok
- 2 430,95 mln
Wzrost 18% od 2017
2019 rok
- 2 677,76 mln
Wzrost 10% od 2018
2020 rok
- 2 417,32 mln
Spadek -10% od 2019
2021 rok
- 2 763,30 mln
Wzrost 14% od 2020
źródło: Eurostat, Comext
Przydatne kontakty:
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG)
Tel.: +48 22 82 82 389
E-mail: krd-ig@krd-ig.com.pl
ul. Czackiego 3/5 00-043 Warszawa
krd-ig.com.pl
Związek Polskie Mięso
Tel.: +48 22 830 26 56
E-mail: info@polskie-mieso.pl
ul. Chałubińskiego 8 00-613 Warszawa
polskie-mieso.pl
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Tel.: + 48 22 696 52 70
E-mail: biuro@upemi.pl
Al. Ujazdowskie 18 lok. 16 00-478 Warszawa
upemi.pl
Źródło: Ministerstwo Rozwoju i Technologii (trade.gov.pl)
Fot: trade.gov.pl